Blog

Na co myslet při výběru software pro firmu

Nákup nebo pronájem nějakého sw nástroje je většinou dlouhodobé rozhodnutí. Proto chceme mít co největší jistotu, že investujeme správně. Asi žádné řešení není stoprocentní a nepokryje všechny naše potřeby. Některá to o sobě sice tvrdí, ale zkušenosti klientů říkají, že je to vždy na úkor něčeho. Je to jako s univerzálními pneumatikami. Na těch bych jezdit nechtěl.

Pokud prozkoumáme nabídku různých nástrojů, nepochybně dospějeme k názoru, že žádný neuspokojí úplně všechny naše potřeby, protože jsou naprosto odlišné. Co potřebujeme ke zjednodušení řízení firmy? Určitě nějaký ERP nebo účetní software. Určitě se bude hodit nějaký úkolový, projektový a procesní software. Samozřejmě CRM. To budou ty zásadní. Možná potřebujeme nějaký CMS a e-shop. A podle toho, co děláme, nějaká specializovaná řešení. Třeba software, pro vážení náklaďáků. A možná ještě nějaký další.

 

Na co dbát, při výběru řešení do firmy?

Po mnoha rozhovorech se svými klienty, jsem přišel na 6 zásadních bodů.

 

1) Pokrývá většinu našich potřeb?

Udělali jsme analýzu? Alespoň základních potřeb. Toho, co nás trápí nebo co bychom mohli zlepšit.

 

2) Je intuitivní?

Nechejte v účetním programu pracovat obchodníky, protože je tam databáze kontaktů a uvidíte, že to nebude fungovat. Většina účetních programů zrovna intuitivních není. No, pokud v nich necháme pracovat ty, jimž je určen, je to jiná písnička. Uživatelská přívětivost by měla být jedna ze základních věcí, protože pokud program není přívětivý, nesplní Vaše očekávání. Lidi v něm nebudou chtít pracovat.

 

3) Je řešení rychlé?

Když někam kliknu, udělá se požadovaná akce hned? Nebo to trvá 20, 30 nebo i více vteřin? Uživatelé, kteří v takovém programu pracovali nebo pracují by mohli vyprávět. Je to něco, co vede bez legrace k “šílenství”.

 

4) Je snadná správa?

Tato otázka se dá rozdělit na dvě. Uživatelská správa a IT správa. Má uživatel možnost si snadno “naklikat” nastavení svého účtu nebo to musí dělat IT? A tím se zdržovat a firmě zvyšovat náklady. A co samotný IT? Nainstaluje systém snadno nebo je to “nadlidský” úkol. A když bude IT nastavovat systém, udělá to raz, dva nebo musí absolvovat dvoudenní školení?

 

5) Lze řešení rozšířit o naše budoucí potřeby?

Ne každý se nad tímto zamyslí, a přitom je to tak důležité. Život se mění a firmy se vyvíjí. Když se za rok nebo dva něco změní, udělá pro nás dodavatel nějaké zákaznické rozšíření?

 

6) Umí si zvažovaný software povídat s ostatními?

Moderní řešení mají rozhraní, nazývané API, přes které se domlouvají. Výše jsme uvažovali nad tím, že univerzální řešení v podstatě neexistují. Proto je samozřejmě důležitá věc, aby si náš software dokázal povídat s ostatními. Starší softwary ho nemají. I tam se dá mnoho řešit třeba přes XLS. Zjistěte si, jak je Vámi zvažované řešení komunikativní.

 

Přeji Vám co nejjednodušší rozhodování při výběru správného řešení. Práci si můžete ulehčit s organizačním systémem 1CLICK.

Individuální realizace

Skvělé řešení existuje. Ukážeme vám, jak systém můžeme ušít přesně na míru vašim potřebám. Domluvte si s námi nezávaznou konzultaci.

Vyzkoušejte 1CLICK na 30 dní zdarma!

Zjednodušte si práci. Zjednodušte si život.

Soustřeďte se na to, v čem jste opravdu dobří.

Přihlášení do systému 1CLICK