Blog

Zaklínadlo CRM

Mnoho výrobců přesvědčuje potenciální klienty, že CRM vše vyřeší a firma bude díky němu mít více peněz a méně nákladů. Jsem přesvědčen, že to tak není. Je to především o lidech, kteří s takovým systémem pracují a hlavně jejich šéfovi, který zajistí, že využijí plný potenciál takového nástroje. Je to pouze a jedině o šéfovi, který řídí obchodní tým. Skvělý šéf, si poradí i se špatným CRM a pomůže mu mít lepší (větší či menší) kontrolu nad zakázkami. Samozřejmě, pokud použije řešení, které je intuitivní a uživatelsky přátelské, bude to mít mnohem jednodušší. Ale ani s takovým řešením nic nezmůže, pokud bude mít on a jeho tým laxní přístup.

Co je CRM?

Chytrá Wikipedie říká: Jsou to programy, které umožňují shromažďovat, třídit a zpracovávat údaje o zákaznících, především jejich kontakty, probíhající obchodní procesy a dosahované tržby.

Je to prostě řešení, které nám pomůže mít lepší kontrolu nad obchodem. V jednoduchosti potřebuji následující:

 

Kontakty

Potřebuji si někam zaznamenávat vše, co se děje s daným klientem. O čem jsme se bavili, s kým a s jakým výsledkem, a jak to probíhalo v průběhu času. A potřebuji se k těm informacím dostat odkudkoliv, protože jako obchodník často cestuji.

Ideální je, když se mohu k informacím dostat rychle. Například naše řešení dává zákazníkům svobodu, jaké informace chtějí zaznamenávat. Data jsou samozřejmě strukturovaná, takže i prohledávatelná. Dáváme zákazníkovi svobodu v tom, co bude evidovat. Často to u jiných řešení není. Tam jsou ty “kolonky” nastavené výrobcem. Screeny nějakých záznamů

Je fajn vědět, v jakém oboru se náš klient/partner pohybuje. To lze u nás nastavit například značkami a podle nich si pak můžeme selektovat obory.

 

Automatizace, to je to správné zaklínadlo, aneb procesy

Odstranění chybovosti, to je oč tu běží. Jistě mi dá každý šéf obchodu za pravdu, že lidé dělají chyby. U obchodníků mohou být ty chyby drahé. Ta nejjednodušší a nejčastější chyba je zapomenutí. Vím o čem mluvím. Vybudoval jsem za svou kariéru řadu obchodních týmů. Vždy, když jsem šel při svých kontrolách do hloubky, našel jsem u mnoha obchodníků zapomenuté obchodní případy. Prostě si to jen ve svém notýsku nepřepsali. Později to zapomněli zapsat do systému (CRM).

Jde opravdu o hodně. Sám jsem takto jistě přišel pravděpodobně o dost zakázek. Pamatuji si na jede případ, kdy mi zákazník večer v 18:00 řekl: “Pošlete mi smlouvu mailem, já podepíšu a pošlu zpět.” To bylo ve čtvrtek. Měl jsem radost z jasného kšeftu a řekl jsem si, že až přijedu domů, tak si dám úkol na zítra, abych poslal objednávku. Jenže… Doma jsem si musel pohrát s dcerou, pak číst pohádku a pak, když jsem už měl klid, tak jsem “hodil záda” a žádný úkol si nedal. Příští týden v úterý mi volal klient, kde že je ta smlouva. Kolik takových klientů zavolá?

V těch dobách jsem ještě nepoužíval procesy v našem 1CLICKU. Hned jsem na nich začal makat.

 

Co je proces

Já proces definuji jednoduše takto: Jsou to na sebe navazující úkoly. V případě řešení 1CLICK to mohou být vynucené úkoly. Proč vynucené? Právě proto, abychom co nejvíce omezili chybovost. Když dnes něco neudělám, aby mě systém zítra “zbuzeroval” a nenechal mě na to zapomenout a vykašlat se na to. Jsme jen lidi a děláme chyby.

1CLICK právě toto umí. A nejen to. Naše procesy jsou dynamické, posouvají věci a komunikaci skrze organizaci a lidi v ní. Vypadá to nějak takto:

Screeny procesů

Nejlepší je kombinace skvělý šéf a skvělý systém. Věřím, že jste skvělí šéfové a pokud ne, stavte se u mě. Jsem kromě jiného kouč:) Věřím, že 1CLICK je skvělým systémem. Naši klienti potvrzují, že náš pohled na CRM a procesy je správný, a že díky němu omezili svou chybovost.

 

Individuální realizace

Skvělé řešení existuje. Ukážeme vám, jak systém můžeme ušít přesně na míru vašim potřebám. Domluvte si s námi nezávaznou konzultaci.

Vyzkoušejte 1CLICK na 30 dní zdarma!

Zjednodušte si práci. Zjednodušte si život.

Soustřeďte se na to, v čem jste opravdu dobří.

Přihlášení do systému 1CLICK